Ana Sayfa ingilizce İngilizce Geçmiş Zaman (kafa karıştıran ayrıntılar)

İngilizce Geçmiş Zaman (kafa karıştıran ayrıntılar)

105
0

İngilizce geçmiş zaman cümleleri hakkında bilmeniz gereken tüm şeyleri olabildiğince açık, net ve özel bir şekilde size bahsedeceğim.

1. İngilizce “Geçmiş Zaman” denildiğinde büyük ihtimalle “Simple Past” ya da “Simple Past Continuous Tense” kast ediliyordur.

Simple Past Tense (Basit Geçmiş Zaman)

Bu zaman diliminde fiil eğer düzenli ise “-ed”, düzensiz ise past formu kullanılır.

Örneğin “to walk” fiili düzenli grubunda yer aldığı için “-ed” eklenerek “walked” şeklinde kullanılabilir.

Ama “to drink” fiili düzensiz olduğu için kendi past formu olan “drank” kullanılmalıdır.

Simple Past Continuous Tense (Basit Geçmiş Zamanda Süreklilik)

Bu zaman diliminde ise süreklilik durumu söz konusudur. Süreklilik durumu söz konusu olduğu için de “süreklilik eki” olan “-ing” ekini fiile ekleriz ve aynı zamanda “to be” fiilini de yardımcı fiil olarak kullanırız.

Buna göre; “I was walking” (yürüyordum) şeklinde bir cümle elde etmiş oluruz.

Sonuç olarak İngilizce geçmiş zaman denildiğinde, büyük bir ihtimalle yukarıda bahsettiğim iki zaman diliminden birisi kastediliyordur ki genellikle birincisi en çok kastedilen zamandır. O yüzden aklınıza direkt Simple Past Tense gelmesi yanlış olmayacaktır.

2. Perfect Tenses ile Simple Past Tenses’i karıştırmak

Pek çok kişi bitmiş zamanlar ile geçmiş zamanları karıştırıyor. Bu nedenle aradaki farkı bilmek önemlidir.

“Perfect Tenses” olarak tanımlanan zaman grubu içerisinde 6 farklı zaman dilimi var ve bu zaman dilimlerinin hepsi de teknik olarak “geçmiş zaman” anlamı veren zaman dilimleridir.

Örneğin Present Perfect Tense (Şimdiki Bitmiş Zaman) dilimini ele alalım.

I have known.

(Biliyordum.)

Yukarıdaki cümle “Present Perfect Tense” zaman diliminde kurulmuş bir cümle olup, geçmiş zaman ifade ettiğini görmekteyiz. Yani bu cümlenin “geçmiş zamanlı cümle” olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.

Sonuç olarak “Perfect” olarak tanımlanan zaman dilimleri ile birlikte de tıpkı “Simple Past” olarak tanımlanan zaman dilimlerinde olduğu gibi, geçmiş zamanlı cümleler kurabiliyoruz ama aralarındaki fark ise; perfect zamanların eylemin gerçekleştirilme zamanından ziyade, gerçekleştirilme etkisini vurguluyor olmasıdır.

Örneğin; yürüyüşe çıktınız ve sonra eve geldiniz diyelim. Sonra arkadaşınıza “1 saat önce yürüdüm.” şeklinde bir mesaj atacaksınız, bu durumda kuracağınız cümle için “Past Tense” kullanmanız gerekir çünkü eylemin yapılma zamanını vurguluyorsunuz. (I walked 1 hour ago.)

Eğer “arkadaşımı gördüm” şeklinde bir cümle kuracaksanız, bu durumda “perfect” kullanmalısınız çünkü sizin o cümlede kastettiğiniz şey; geçmişte herhangi bir zamanda arkadaşınızı görmüş olmak değil, geçmişte arkadaşınızı görmenizden dolayı meydana gelen ve hala süren bir etkidir. (“I have seen my friend”)

3. Fiillerin geçmiş zamanlı halleri ile perfect tense hallerini karıştırmamalısınız

İngilizce geçmiş zaman cümleleri kurarken yapılan en sık hatalardan birisi de fiillerin 2. halinin, 3. halleri ile karıştırılmasıdır.

Bu konuya açıklık getirmek için önce fiilin hallerini ele alalım. 

Bir fiilin üç farklı hali vardır;

1. hal : mastar halidir. 

Örnek: to want, to find, to come

2. hal : geçmiş zaman halidir. 

Örnek: wanted, drank, came, went, was

3. hal : perfect zaman halidir. 

Örnek: known, gone, been

“Simple” olarak tanımlanan geçmiş zamanlı cümlelerde fiillerin 2. hali,

“Perfect” olarak tanımlanan cümlelerde ise fiillerin 3. halleri kullanılır.

Fiillerin halleri ile ilgili bilmeniz gereken en önemli ayrıntılardan birisi de; bazı fiillerin 2. ve 3. hallerinin aynı olmasıdır.

Örneğin “to want” fiilinin hem 2. hem de 3. hali “wanted” şeklindedir. Bu fiili hem Simple Past hem de perfect tense cümleleri kurarken “wanted” hali ile kullanabilirsiniz.

4. Olumlu fiil cümlesi kurarken yardımcı fiile gerek yoktur

Simple Past Tense dilimine ait bir cümle kurarken eğer kurduğunuz cümle olumlu düz bir fiil cümlesi ise yardımcı fiil kullanmanıza gerek yoktur. Direkt olarak şahıs zamiri ile fiili beraber yazarsınız. (Örnek : I wanted (istedim)

Ama eğer isim cümlesi, soru cümlesi ya da olumsuz bir cümle kurulacaksa yardımcı fiil kullanılır.

İsim cümlesi için “to be” fiilinin 2. hali olan was/were,

soru cümlesi için “to be” ya da “to do” fiilinin 2. halleri olan “was/were”, “did”,

olumsuz cümle için ise “was/were”, “did” ile birlikte “not” olumsuzluk ekinin de kullanılması gerekir.

Sonuç olarak;

İngilizce geçmiş zaman hakkında bilinmesi gereken önemli detaylardan bahsetmeye çalıştım. Pek çok kişinin kafasını karıştıran detaylara değindim. Umarım faydalı olabilmişimdir.

Dilerseniz aşağıdaki yorum kısmından birkaç geçmiş zaman ve perfect tense cümleleri yazarak, yazdığınız cümleler hakkında analiz yapabiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz