E ve L sesileri ile ilgili yaptığımız yeterli çalışmadan sonra haftaya A sesinin öğretimi ile başladık. İlk grup harfler ile oluşturulan hece ve kelimeleri öğrencilerimiz genellikle ezberler. Öğretmen arkadaşlarımızın ilk grup harfler üzerinde çok fazla zaman kaybetmemesini öneririm. Öğrencilerimiz sesleri tanıyıp yazabiliyorsa harf vermeye devam etmek gerekiyor. Harf verdikçe ses birleştirmesi anlam kazanıyor. Bu hafta A harfi ile ilgili çalışma yaptık. Oluşturduğumuz hece ve kelimeler aynı şekilde öğrencilerimizin bir kısmı tarafından ezberlendi. Önümüzdeki hafta k sesi ile devam edeceğiz. k sesinden sonra oluşturulan hece ve kelimeler daha fazla olacaktır. Öğrencilerimiz ses birleştirme mantığını biraz daha iyi kavrayacaktır. Sesli harflerin çıkış şekillerini zaman zaman tekrar ediyoruz. Sessiz harf verdikçe sesli harflerle birleştirme çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışma ile ses birleştirme daha iyi anlaşılıyor. al, el, il, ol, la, le, li vs. k sesinde de aynı çalışmayı yapacağız. Ses birleştirme mantığını kavrayan öğrencilerimiz hangi sesi verirseniz verin o sesin çıkışını unutmazsa okumayı yapacaktır.
Ses birleştirme ile ilgili yaptığım ve öğretmen arkadaşlarımıza tavsiye edeceğim çalışma şu şekildedir: Öğrencilerimizin öğrendiğimi sesleri a4 kağıdına tek tek yazınız. Mesela a ile l sesini birleştirme çalışması yapacaksınız diyelim. Bir alinize a diğer elinize l sesinin yazılı olduğu kağıdı alınız. Öğrencilerimize önce a sonra l sesini gösteriniz. a sesini gösterirken l sesini arkanızda saklayınız. Öğrencilerinizden gösterdiğiniz sesi kesintiye uğratmadan okumalarını sağlarsanız kavrama gerçekleşecektir. a sesini gösterirken öğrencilerimiz aaaaaaaa diyecek o sırada siz l sesini yanına koyacaksınız, öğrencilerimiz a sesini kesintiye uğratmadan lllllll diyecekler. Bu şekilde yavaştan hızlıya etkinliği yaptığınızda al hecesi büyük ölçüde öğrenciler tarafından algılanmış olacaktır. Bunu kelime oluştururken de yapabilirsiniz. Bireysel çalışmalar yaparken de ses birleştirirken öğrencilerimiz sesleri söylerken kesintiye uğratmadan birleştirmeyi yapmalıdır.
Hafta içinde basit düzeyde de olsa dikte çalışması yapmaya başladık. Dikte çalışması okuma yazma öğretiminin en zor ve sabır gerektiren çalışmasıdır. Söyleneni yazabilen öğrenci okuma ve yazma becerisini kazanmış demektir. Dikte çalışması yaptırırken oluşturulan bir cümleyle ilgili öğrencilerimize sorular sorarak oluşturulan cümle daha iyi anlamlandırılmış olacaktır. Örneğin; Ela lala al. cümlesini yazdırdık diyelim. Öğrencilerimize Ela ne aldı?, Laleyi kim aldı? vs. sorular sorarak anlama becerisini geliştirmiş olacağız.
Hafta içinde matematikten rakamların yazılışı ve ritmik saymalar çalışmasına devam ettik. Cuma günü 8 rakamı ile ilgili çalışmalar yaptık. Ritmik sayma konusu üzerinde detaylı olarak duruyoruz. Matematiğin temeli sayılardır. Bu yüzden öğrencilerimizle sürekli sayma çalışmaları yapıyoruz.Uzamsal ilişkiler ile ilgili çalışma kağıtlarından etkinlikler yapıyoruz.
Hayat bilgisinden okul ve sınıf kuralları, okuldaki diğer çalışan kişiler, sınıfımızda ders araç gereçleri ve şeref köşesi ile ilgili konuları çalıştık. Hayat bilgisi konularını çalışırken morpakampüs ve okulistik sitelerini kullanıyorum. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ile ilgili hazırladığım sunumlar yardımı ile çalışmalar yapıyoruz. Atatürk’ün hayatını bu hafta sürekli soru cevaplarla tekrar ettik. Atatürk’ün hayatı, kişilik özellikleri ve yaptıklarıyla ilgili sene boyunca sürekli çalışmalar yapacağız.
İstiklal Marşı ile ilgili çalışmlar yaptık. İstiklal Marşımızın önemi, milli marşımızı söylerken nelere dikkat etmemiz gerektiği ile ilgili sınıfta çalışmalar yaptık. Zaman zaman milli marşımızı söylüyoruz ve öğrenmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz evde de youtubedan milli marşımızı açıp söylemeye çalışırlarsa öğrenme kalıcı hale gelecektir. Bu konuda da çalışmalarımız sürekli olacaktır.
Görsel ve serbest etkinlikler dersi için genellikle harf çalışmaları üzerinden çalışmalar yapıyoruz. Krapon kağıdı ile süslemeler, puzzle çalışmaları, bulmacalar vs. Yarım bırakılmış işi tamamlama tekniği ile resim çalışması yapıyoruz. Kes-yapıştır etkinlikleri yapıyoruz. Görsel etkinliklerimizi sitemizin instagram sayfasından takip edebilirsiniz. Ayrıca yapılan çalışmaların taslağını sitemizin görsel etkinlikler sayfasından edinebilirsiniz.
Oyun dersinde spor kültürünü öğrenmeye devam ediyoruz. Yapacağımız bedensel aktivitelerden önce temel ısınma hareketlerinin faydaları hakkında çalışıyoruz. Temel ısınma hareketlerini oyun oynamaya başlamadan önce yapmaya çalışıyoruz. Daha sonra oyun etkinlikleri yapıyoruz. Bu hafta yakan top oyunu ve basketbol topu sektirme çalışmaları yaptık.