Ana Sayfa Uncategorized A4 KAĞIDININ SIRRI

A4 KAĞIDININ SIRRI

576
0

                           


Yaklaşık olarak 1 metre karelik alana sahip olan kağıda A0 denir. Ölçüleri 841 mm x 1189 mm şeklindedir. Bu kağıttan A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7 gibi kağıtlar oluşturulur. Tabi kağıt boyutları sadece A ile değil B ve C ile de gösterilebilir. Bunların boyutları ise daha farklıdır. B simgesi kitap boyutunda, C simgesi ise zarf boyutunda kullanılır.
Serilerin oluşması ise bu kağıtların katlanması ile oluşur. Örneğin A0 kağıdını 1 kez katladığınızda iki adet A1 oluşmaktadır. Aynı şekilde 2 kez katlandığında  dört tane A2, 3 kez katlandığında sekiz tane A3 oluşur.
4 kez katlandığında ise günlük hayatta sürekli karşımıza çıkan A4 kağıdı ortaya çıkar. A7 ise A0 kağıdının 7 kez katlanması ile oluşmuştur.
Kağıt standartlarının en ilginç yanı iki kenarının birbirine oranının kök 2’ye eşit olmasıdır. Hangi boyutta olursa olsun bu oran değişmez. Kök2 sayısına eşit olmasının nedeni ise sorunsuz bir şekilde büyüyüp küçülme olanağı sağlamasıdır. Bu oranın avantajları ilk kez 1768’de Alman bilim adamı Georg Lichtenberg tarafından yazıldı. Bu yüzyılın başında Dr Walter Porstmann, Lichtenberg’in fikrini kullanarak çeşitli kağıt boyutları tasarladı ve 1922’de Almanya’da DIN 476 standardı olarak kabul edildi. Kullanımdaki en yaygın kağıt boyutu A4 olduğu için DIN A4 olarak adlandırıldı. Bu standart çok sayıda ülke tarafından kabul edildi. 1975’de uluslararası standart olarak kabul edildi (ISO 216).
Bu kağıt standartları bütün ülkelerce kabul edilmiş olsa da Amerika ve Kanada tarafından kabul edilmemiştir.
Şimdi gerçek bir hikaye ile A4 kağıdının bir öğrencinin eğitim hayatındaki yerini daha iyi anlatalım; “Yetmişli yıllarda üniversitede öğrenciyken derslerimizde ve laboratuvarlarımızda grup çalışmaları yapar ve sık sık raporlar hazırlardık. Bu raporları özenli hazırlamamız beklenirdi. Grup arkadaşlarımız bazen toplanarak bazen de ayrı ayrı çalışır, yaptıklarımızı birleştirir, raporlarınızı oluştururduk. O zamanlar rapor formatındaki önemli sorunlarımızdan biri hepimizin kullandığı dosya kağıtlarının boylarının farklı olmasıydı. Standart bir boyut yoktu. Her paketten farklı boyda kağıt çıkardı. Aynı gibi görünenler bile birkaç milimetre değişirdi. O yıllarda daha kaliteli gördüğüm bir kağıdın boyunu ölçmüş adres defterime kaydetmiştim. Kağıt almaya gittiğimde oradan istediğim bir cetvelle kırtasiyecinin şaşkın bakışları arasında ölçerdim. 21 cm’ye 29,7 cm…Değilse almazdım. Sonra o boyutta kağıda her yerde rastlamaya başladık. Bu şimdi herkesin çok iyi bildiği A4 kağıttı. Bilgisayarların ancak bilgi işlem merkezlerinde olduğu o yıllarının büyük teknoloji harikaları hesap makineleriydi. Elimizden düşmezdi. Bir gün kağıdın boyunu enine bölünce çıkan 1.4142 sayısı pek tanıdık gelmişti. Bu karekök 2’den başka birşey değildi. Sanki büyük bir buluş yapmıştım. Oysa böyle bir kağıt oranının farkedilmesinin tarihi 1768’e kadar gidiyordu. Karekök ikinin anlamı çok basitti. Bu orana sahip kağıdı her ikiye katladığınızda uzun kenarın kısa kenara oranı hiç değişmeden √2 kalıyordu.”.

  
 Yandaki şekil A4 kağıdının belli oranlarda bölünmesiyle oluşmuştur.Öğrenciler bunu geometri dersinde süsleme ve örüntülerde, üçgen benzerliğinde çokça kullanmaktadır.A4 kağıdının heran heryerde bulunması öğrencilerin geometriyi günlük hayatta ne kadar fazla kullandığının göstergesidir.










HAZIRLAYAN:

 İREM ACAR 1611210053

KAYNAKÇA:




CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz