Ana sayfa Meslek Lisesi FARMAKOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SINAVI CEVAP ANAHTARLI

FARMAKOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SINAVI CEVAP ANAHTARLI

89
0
2.Sınıf Türkçe-Matematik Genel Değerlendirme

1) İlaçların kaynaklarını, kimyasal ve fiziksel özelliklerini, vücuda alınışlarını, etkilerini, etki şekillerini ve hastaya verilecek hale getirilme yöntemlerini araştıran bilim dalına farmakoloji
denir.(5p)

2) İlaçların immün sisteme etkisini inceleyen bilim dalına …immünofarmakoloji… denir.(5p)

3) Bir ilaç diğer bir ilacın etkisini önler veya ortadan kaldırırsa bu duruma antagonizma adı verilir. (5p)

4) Adrenalin, genel anestezik ilaçlardan……HALOTHON…ile birlikte kullanılmaz.(5p)

5) İlaçların vücuttan atılması (ıtrahı) hangi yollarla olur.(10p)
Böbreklerden, akciğerlerden, karaciğerden, gözyaşı, tükrük v ter bezlerinden, süt ve vücut salgılarından

6) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? (5p)
a) Endikasyon: İlacın, kullanım amacına yönelik etkilerine denir.
b) Tolerans: İlaçlar, devamlı kullanıldığında normalde alınan cevabın gittikçe azalması.
c) Kontrendikasyon: İlacın, kullanılmaması gereken durumlara denir.
d) Rezistans: Gün boyunca verilmesi tavsiye edilen ilaç miktarıdır.
e) Profilaksi: Hastalıkların oluşumunu yada gelişimini önlemek amacıyla yapılan tedavisel girişimlere verilen ad.
CEVAP: D ŞIKKI

7) Aşağıda verilenlerden hangisi, hastalıklardan korunmak için yapılan tedavi şeklidir? (5p)
a) Ampirik tedavi
b) Radikal tedavi
c) Radyoterapi
d) Profilaktik tedavi
e) Semptomatik tedavi
CEVAP: D ŞIKKI

8) Aşağıdakilerden hangisi ilacın uygulandığı bölgeden kan dolaşımına ya da lenf dolaşımına karışmasıdır? (5p)
A) Absorbsiyon
B) Biyotransformasyon
C) Antagonizma
D) Kontrendikasyon
E) Dağılım
CEVAP: A ŞIKKI

9) Aşağıdakilerden hangisi ilaçların elde edildiği kaynaklardandır? (5p)
a) Bitkiler
b) İnsanlar ve hayvanlar
c) Sentetik maddeler
d) İnorganik maddeler
e) Hepsi
Cevap: E ŞIKKI

10) Aşağıdakilerden hangisi, ilaç alerjisinde en tehlikeli klinik durumdur? (5p)
A) Temas dermatiti
B) Anaflaktik şok
C) Fotoalerji
D) Lokal anaflaksi
E) Ürtiker
CEVAP: B ŞIKKI
11) Aşağıdaki ilaç uygulama yerlerinden hangisi, sistemik uygulama yeri değildir? (5p)
A) Enteral
B) Konjonktiva
C) Transdermal
D) İnhalasyon
E) İntravenöz
CEVAP: B ŞIKKI
12) Aşağıdakilerden hangisi ilacın uygulandığı bölgeden kan dolaşımına ya da lenf dolaşımına karışmasıdır? (5p)
A) Absorbsiyon
B) Biyotransformasyon
C) Antagonizma
D) Kontrendikasyon
E) Dağılım
CEVAP: A ŞIKKI
13) Aşağıdakilerden hangisi, korku, heyecan, sevinç gibi duygusal durumlarda aktive olan sistemdir? (5p)
A) Sempatik sinir sistemi
B) Parasempatik sinir sistemi
C) Merkezi sinir sistemi
D) Somatik sinir sistemi
E) Hiçbiri
CEVAP: A ŞIKKI

14) Aşağıdakilerden hangisi, adrenalinin etkisi değildir?(5p)
A) Kalp hızını ve sistolik arter basıncını artırır
B) Metabolizmayı azaltır
C) İnsülin salımını azaltır
D) Mesane, sindirim kanalı düz kaslarını gevşetir.
E) Uterusu gevşetir
CEVAP: B ŞIKKI

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here