Ana Sayfa Genel GÖSTERİP YAPMA TEKNİĞİ İLE GEOMETRİK CİSİMLERİ YAPMA

GÖSTERİP YAPMA TEKNİĞİ İLE GEOMETRİK CİSİMLERİ YAPMA

605
0

       Gösterip yapma tekniği öğretimde çok önemli ve etkili bir tekniktir. Bu yöntem özellikle öğrencilere belirli beceri kazandırırken görsel ve işitsel öğretiler birlikte kullanıldığı için etkin bir öğretim ortamı yaratır.Bu yöntemle bir işin en iyi şekilde nasıl yapılacağını gösterilir ve daha sonra öğrencilerden bunun sınıf ortamında yada bir laboratuvar ortamında yapması istenir.
       Bu yöntemin yararı yönleri öğrencinin konuyu işiterek görerek görmesini sağlar, öğrenci öğrenme sürecine aktif olarak katıldığı için bilginin akılda kalıcılık düzeyi artar, gösteriler öğrencilerin ilgilerini çekeceği için uygun bir öğrenme ortamı oluşması sağlanır, gösterip yaptırma yöntemi, kavramların veya kelimelerin yetersiz olduğu fikir, prensip veya olguların açıklanmasında etkili bir araç olarak kullanılabilir. Bu etkili yöntem geometride etkili bir şekilde kullanılabilir.Bu yöntemi üçüncü sınıftaki bir çocuk üzerinde deneyeceğim.

ETKİNLİĞİN UYGULANMASI:

Bu etkinliğimizde küp, üçgen prizma ve piramit yapımında gösterip yaptırma tekniği kullanarak yapacağız. Bu geometrik cisimleri yaparken oyun hamuru, kürdan ve öğrencinin geometrik cisimleri tanıması için örnek olabilecek materyal gerekmektedir. Etkinliğimize başlamadan önce ilk önce yapacağımız geometrik cisimlerin özelliklerini (köşe sayısı, yüz sayısı, ayrıt sayısı) öğrencilerden tarafından incelenmesi ve fikir belirtmeleri. Belirtilen fikirlerin doğru yada yanlış olduğu belirtilerek doğru bilgiler aktarılır. Öğrenciye şeklin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilir.

    Cisimler, kürdanları ufak yuvarlak hamurlarla (hamurlar cismin köşesi olacak şekilde) birleştirerek yapılmaktadır. Yapılan şekillerde cisimlerin yüzleri kapalı olmadığı için öğrencide kafa karışıklığına yol açabilmektedir.
    Bu kafa karışıklığını önlemek için yapılan cisimlerin içine oyun hamuru ile doldurulmalı veya cisimlerin yüzlerini kaplayacak bir madde ile kağıt vb. kaplanmalıdır.Bu faaliyetlerin öğrencinin kafa karışıklığını azaltılacağı düşünülür.Bu etkinlik küp, üçgen prizma, piramit vb. geometrik cisimlerin yüz, köşe ve ayrıtlarını öğrenciyi aktif kılarak uygulamalı olarak görmelerini sağlamak, soyut olan bu kavramların modelleri yaptırarak somutlaştırmak ve öğrenmeyi kolaylaştırmak amacıyla yapılmıştır. Etkinlik sonucunda ortaya çıkan modeller aslında bir boyutludur. Ancak bu modellerin öğrencilerin geometrik cisimlerin yüzlerini ve özellikle köşe ve ayrıtlarını kavramalarında etkili olduğu söylenebilir  

Hazırlayan: Hasan Basri GÖZLÜKAVAK

 KAYNAKÇA
Açıkgöz, K., Ü. (2004). Aktif öğrenme. İzmir:Eğitim Dünyası Yayınları.Altun, M. (2000). Matematik öğretimi. Bursa:Alfa Yayınları.Altun, M. (1998). Matematik öğretiminin amaçve ilkeleri. A. Özdaş (Ed). Matematiköğretimi içinde (3-17). Eskişehir: Anadolu Ünivesitesi Yayınları, 1072.Açıköğetim Fakültesi Yayınları, No:591.Demirel, Ö. (2009). Eğitimde programgeliştirme. Ankara:Pegem Akademi.Milli Eğitim Bakanlığı (2015). İlkokul 1.-4.Sınıflar matematik dersi öğretimprogramı. Ankara: Talim ve TerbiyeKurulu Başkanlığı.Öğretme ve Öğrenme Sürecinde Aktif Öğretim YöntemleriYrd. Doç. Nejdet Aykaç Naturel Ankara 2005 Sf. 112 – 115

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz