Yeryüzünde coğrafi koşullara bağlı olarak ırk, dil, din, yaşam biçimi bakımından birbirinden farklı uygarlıklar doğmuş ve gelişmiştir.
Mezopotamya Uygarlığı
Mezopotamya, kuzeyden Toroslar ve Zagros dağları ile Güney ve batıdan ise Suriye ve Arabistan çölleriyle çevrili geniş bir düzlüktür. Mezopotamya uygarlığı varlığını ve gelişmesini Dicle ve Fırat nehirlerine borçludur.
Mezopotamya Uygarlığı’nın gelişmesinde tarımsal etkinlikler önemli rol oynamıştır. İlk yazıyı kullanmışlardır.
Mısır Uygarlığı
Mısır uygarlığı Kuzey Afrika’da Nil nehri çevresinde kurulup gelişmiştir. Çevresinin çöllerle kaplı olması diğer uygarlıklarla etkileşiminin daha az olmasına neden olmuştur.
Bu nedenle kendine özgü özelliklere sahiptir. Nil nehri çevresinde yapılan tarımsal faaliyetler uygarlığın gelişiminde önemli rol oynamıştır. Matematik, tıp ve mimari alanında uygarlık tarihine katkı sağlamışlardır.
Çin Uygarlığı
Güneydoğu Asya’da kurulmuştur. İnsanlık tarihinn en önemli buluşları olan kağıt, matbaa, pusula, barut, ipek dokumacılığı Çin uygarlığına aittir. İpek yolu ve Çin seddi bu uygarlığın ürünüdür.
Hint Uygarlığı
Hint yarımadasında Ganj ve İndus ırmaklarının çevresinde gelişme göstermiştir. Toplum kast sistemi ile sınıflara ayrılmıştır.
Akdeniz Uygarlıkları
Akdeniz kıyıları boyunca kurulmuş çeşitli kültürlerden oluşur. Bu uygarlıkların başlıcaları Fenike, Hitit, Girit, Miken,İyonya, Lidya, Yunan ve Roma uygarlıklarıdır. Bu uygarlıkların gelişiminde denizcilik ve ticaret belirleyici rol oynamıştır. Ayrıca tarımsal etkinliklerde önemlidir.
İnka Uygarlığı
Güney Amerika’da And dağları çevresinde (Peru ve şile) kurulmuştur. şehir mimarisi ve taş işçiliği gelişmiştir. Güneş takvimini kullanmışlardır.
Maya Uygarlığı
Orta Amerika ile Meksika’nın güneyinde kurulmuştur.
Mayalar astronomi, matematik, mimari ve sanat dallarında ileri bir uygarlık düzeyine ulaşmışlardır.
Aztek Uygarlığı
Meksika’da kurulmuştur. Tarım en önemli geçim kaynaklarıdır. Piramitleri ile ünlüdür.