Ana Sayfa 8. Sınıf Dökümanları İnkılap Tarihi 8.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevap Anahtarı

İnkılap Tarihi 8.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevap Anahtarı

2886
0

İnkılap Tarihi 8.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevap Anahtarı

*** Virüs taramasından geçmiştir.İnkılap Tarihi 8.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevap Anahtarı dosyasını word formatında indirmek için aşağıdaki kırmızı linke tıklayınız.

Link : İnkılap Tarihi 8.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları  

Cevapları için tıklayınız  

Ekran Görüntüsü:


Örnek Sorular:

Adı:               
 

TC INKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 8.SINIF

I. DÖNEM 2. SINAV
1-) Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan çok farklı milletler 19. Yüzyıla kadar bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşamışlardır. Ancak Avrupa’da meydana gelen büyük değişim ve gelişmeler sonucunda birçok millet ayaklanmış bu huzur ve güven ortamı bozulmuş, yerini çatışma ortamına bırakmıştır. Bu çatışma ortamından ve devleti parçalanmaktan kurtarmak amacıyla Osmanlı aydınları bazı çareler aramış bunun sonucunda yeni düşünce akımları ortaya çıkmıştır.

Yandaki kutularda bu düşünce akımları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Verilen bilgilerin hangi düşünce akımına ait olduğunu bularak altındaki boş kutuya yazınız. (10 PUAN )

 

* Bu fikir akımına göre Osmanlı Devleti içindeki tüm milletler bir ‘’Osmanlılık’’ duygusu ile Osmanlı milleti haline getirilmelidir.

* Böylece devlet içindeki değişik milletlerin ayaklanmaları önlenmiş olacaktır.

*Bu akıma göre, devletin parçalanmasını engellemek için Müslüman milletler Osmanlı halifesinin liderliğinde tek bir çatı altında birleşmelidir.
* Osmanlı Devleti’nin kurtuluşunun tek yolunun batıya ayak uydurmaktan geçtiğini savunan fikir akımıdır.
* Osmanlı Devleti içinde yaşayan Türkleri milli bir duygu ile bilinçlendirmeyi amaçlamıştır.

* Balkan Savaşlarından sonra Osmanlıcılık akımının zayıflaması ile Osmanlı yönetimine hâkim olan düşünce akımıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanayimi kurdum, çeşitli yerlerde sömürgeler elde ettim. Güçlü bir devletim ancak komşumun saldırgan tutumu ve hızla büyümeye başlaması beni rahatsız ediyor.

Ben hangi ülkeyim?

Her konuda çok geri kaldım, çok toprak kaybettim, ekonomim çöktü. Eski gücüme kavuşabilmek, kaybettiğim toprakları geri alabilmek için denge politikası izliyorum.

Ben hangi ülkeyim?

Siyasi birliğimi geç kurdum, hızla sanayileşmeye başladım. Sanayim için gerekli taşkömürü yatakları yüzünden komşum ile aram bozuldu. Yeni sömürgeler arıyorum.

Ben hangi ülkeyim?

4-)Aşağıda kutular içinde yazan bilgileri okuyarak bu bilgilerin hangi ülkeye ait olduğunu altlarındaki boşluğa yazınız. ( 14 Puan )

En büyük ve en güçlü sömürgeci devletim. Dünyanın her tarafında Afrika’da, Uzak Doğu’da, Amerika kıtasında sömürgelerim var. Bu sömürgelerimi elde tutmak için büyük bir donanma oluşturdum.

Ben hangi ülkeyim?

Siyasi birliğimi geç kurdum. Sanayimi geliştirmek ve yeni sömürgeler elde etmek için büyük devletlerin yardımına ihtiyacım var. Ben hangi ülkeyim?
En büyük amacım boğazları ele geçirerek sıcak denizlere inmek. Panslavizm politikası ile Balkanlarda hâkimiyet kurmaya çalışıyorum.

Ben hangi ülkeyim?

Çok uluslu bir devletim. Balkanlardaki egemenlik alanımı genişletmek istiyorum. Ancak topraklarımızda yaşayan çeşitli millet ve mezheplerden oluşan nüfus, Panslavizm politikası devletimin bütünlüğünü tehdit ediyor. Ben hangi ülkeyim?

 

 

 

 

 

 

5-) Aşağıda Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın savaştığı cephelerden bazılarını görüyorsunuz.

  A-) Kutuların içindeki açıklamaları okuyarak, altındaki boşluğa hangi cepheye ait olduğunu yazınız.(8 PUAN )

     B-) Yazdığınız cephelere ait numaraları harita üzerindeki dairenin içine yazınız. ( 4 PUAN )

1-İngilizler tarafından açılan bu cephede amaç petrol bölgelerini ele geçirmektir. Yapılan mücadelede İngilizler üstünlüğü ele geçirmiş ve Musul’a kadar olan yerleri işgal etmişlerdir.       Ben hangi cepheyim?
 
2-Burası Osmanlı Devleti’nin ilk taarruz cephesidir. Cephenin açılma gerekçelerinden biri Osmanlı’nın Bakü petrollerini ele geçirme düşüncesidir. Tarihi Sarıkamış faciası burada yaşanmıştır.                   Ben hangi cepheyim?
4-İtilaf devletlerinin müttefikleri Rusya’ya yardım götürmek ve Boğazları ele geçirmek amacıyla açtıkları cephedir. Bu cephede İtilaf devletlerinin yenilmesi ile Rusya’da ihtilal çıkmıştır.              Ben hangi cepheyim?
3-Almanya’nın isteğiyle açılan bu cephede amaç Mısır’ı İngilizlerden geri almak ve İngiltere’nin sömürgeleriyle bağlantısını kesmektir. Bu cephedeki iki taarruzda da Osmanlı başarılı olamamıştır. Ben hangi cepheyim?

       6-) Aşağıda Mustafa Kemal’in fikir hayatını etkileyen dört şehirle ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bilgileri        okuyarak ilgili boşluklara şehrin adını ve günümüzde bu şehrin bulunduğu ülkeyi yazınız.(8 Puan)

 

 

3-Milli Mücadelenin temelleri olarak Anadolu’nun İşgal edilmesine karşı çıkarak bağımsızlık ruhu ile kendi bölgelerini korumak için faaliyet gösteren Yararlı cemiyetler kurulmuştur, 

  1. a) Adana ve Çevresini Ermenilere verilmesini engellemek; Fransız işgaline karşı bölgelerini savunmak için kurulan Yararlı cemiyettir. (………………………………..)
  2. b) Türklüğün haklı davasını tüm dünyaya basın-yayın yoluyla duyurmak için Tüm cemiyetlerden katılan üyelerle kurulmuş yararlı cemiyettir (…………………………………)
  3. c) İzmirin Yunanlılar tarafından işgal edilmesine ve Batı Anadolunun Rumlara verilmesine karşı kurulan yararlı cemiyettir. (………………………………….)
  4. d) Osmanlı devletinin varlığını korumasını ancak ABD gibi güçlü bir devletin mandasına girerek olacağını savunan zararlı cemiyet hangisidir? (…………………………..)

e)Doğu Karadeniz’de bir Rum devleti kurmayı amaçlayan zararlı cemiyettir. (…………………………………)

 

 

 

 

7-) Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını verilen seçenekler içinden bulup işaretleyiniz. ( 28 Puan )

Bu ihtiyaçların artması sonucunda ortaya çıkan durum
Sonucunda ihtiyacının artması.
Hammadde
Sömürgecilik
Pazar
?

 

1-)

 

Verilen şemada”?” ile gösterilen yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 

  1. Sanayi Devrimi
  2. Fransız İhtilali
  3. Coğrafi Keşifler
  4. Rönesans

 

2-) Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandığı sırada Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı’na getirilen Mustafa Kemal Paşa, İstanbul Hükümeti’ne çektiği telgrafta özellikle antlaşmanın 7. maddesine itiraz etmiş, İstanbul’a geldiğinde de İtilaf Devletleri’nin donanmalarını görünce, “Geldikleri gibi giderler” demiştir.

   Bu bilgilere dayanılarak Mustafa kemal Paşa’nın kişilik özellikleri ile ilgili olarak;

  1. Bağımsızlık taraftarıdır.
  2. Vatanseverdir.
  • Kararlıdır.

            yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

 

  1. A) Yalnız I B) Yalnız III
  2. C) I ve II D) I, II ve III
  1. İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra Anadolu topraklarını yer yer işgal etmeye başlamışlardır. İşgaller karşısında İstanbul Hükûme­tinin sessiz kalması üzerine Anadolu halkı vatanı ko­ruma ve bağımsız yaşama arzusu ile, Kuvayımilliye adlı direniş örgütlerini kurarak kendi bölgelerini koru­maya çalışmışlardır.

Verilen bilgide Kuvayımilliye’nin oluşmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisinden söz edil­memiştir?

  1. A) Milliyetçilik duygusu
  2. B) Anadolu’nun işgale uğraması
  3. C) İstanbul Hükûmetinin izlediği politika
  4. D) Topyekûn ulusal mücadeleyi başlatma

 

4-)

  1. yüzyıldan itibaren sanayileşen ülkeler arasında Pazar arayışından kaynaklanan bloklaşmalar olmuştur. Bu durum 20. yüzyıl başlarında ise Dünya devletlerine büyük zararlar veren bir gelişmeye dönüşmüştür.

Yukarıda  verlen bu bilginin aşağıdaki olaylardan hangisinin oluşumunda etkili olduğu söylenemez?

 

  1. Dünya Savaşı’nın
  2. Fransa’nın Tunus ve Cezayir’i işgalinin
  3. Balkan Savaşları’nın
  4. İtalya’nın Trablusgarp’ı işgalinin

5-) Fransız İhtilali’nin getirdiği Milliyetçilik ilkesinin öncelikle Osmanlı ve Avusturya-Macaristan gibi devletlerde etkili olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

 

  1. Monarşik sistemle yönetilmeleri
  2. Çok uluslu olmaları
  3. Avrupa’da kurulmuş olmaları
  4. Geniş sömürgelere sahip olmaları

 

  1. 6. Selanik, Rumeli’de yer alan bir Osmanlı kentiydi. Limanıyla Ege Denizi’ne açılan şehir, Osmanlı’nın Avrupa ile ticaretinde önemli bir konuma sahipti. Se­lanik aynı zamanda demir yolu ile Manastır, Belgrad ve İstanbul’a bağlanmıştı. Ayrıca kentte Türklerle bir­likte Rum, Bulgar, Sırp ve Yahudiler yaşamaktaydı.

Bu bilgilerden Selanik ile ilgili, aşağıdaki yargı­lardan hangisi çıkarılamaz?

  1. A) Kültürel etkileşime açıktır.
  2. B) Güçlü bir donanması vardır.
  3. C) Çok uluslu bir yapıya sahiptir.
  4. D) Avrupa ile ekonomik ilişkilerin yaşandığı bir kent­tir

 

Bu tabloya göre aşağıdakilerden hangisi millî ce­miyetlerin ortak özelliği olarak söylenemez?

  1. A) İşgallere karşı ortak hareket etmişlerdir.
  2. B) Bölgesel amaçlı faaliyet göstermişlerdir.
  3. C) Vatanseverlik duygusuyla hareket etmişlerdir.
  4. D) İşgal güçleri ile mücadele etmişlerdir.

(2015-2016 TEOG 1)

 

 

 

😎

“İtilaf devletleri Güney Amerika’ya kadar her tarafta kendilerine müttefikler arıyorlardı. Almanya’nın müttefiki olan İtalya ve Avusturya-Macaristan ile anlaşma imzalamış olan Romanya’yı yanlarına çekmek için her şeyi yapıyorlardı. Fakat Osmanlı Devleti’ni ittifak dairesi içine almak için herhangi bir teşebbüste bulunmamışlardı. Aksine, Osmanlı Devleti’ni olayların dışında tutup yalnız ve çaresiz bırakmak için gereken her şeyi yaptılar.”

 

Sait Halim Paşa’nın yukarıda anlattıkları Osmanlı’nın İttifak Bloku’nda savaşa girmesinde etkili olan aşağıdaki nedenlerden hangisiyle ilgilidir?

  1. Kaybedilen toprakları geri almak
  2. Savaşı kazanacağı düşünülen Almanya’nın yanında yer almak
  3. Siyasi yalnızlıktan kurtulmak
  4. Kapitülasyonlardan kurtulmak

 

 

9-) Aşağıda Mustafa Kemal’in hayatı ile ilgili bazı gelişmeler verilmiştir.

  1. Ruslardan Muş ve Bitlis’i geri alması
  2. Şam’da Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurması
  • Sofya’da Avrupa Devletlerinin temsilcileriyle görüşme ve paylaşma imkanı bulması
  1. Türk topraklarının işgale uğraması sonrasında Samsun’a çıkarak, Türk halkını düşmana karşı birleştirip Kurtuluş Savaşı’nı başlatması

Bu gelişmeler, Mustafa Kemal’in çeşitli alanlardaki özellikleri ile eşleştirildiğinde, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

 

IIIIIIIV
A)AskerlikSiyasetLiderlikDiplomasi
B)DiplomasiAskerlikSiyasetLiderlik
C)AskerlikSiyasetDiplomasiLiderlik
D)SiyasetDiplomasiLiderlikAskerlik

10-)• Liman ve demir yolu ile ülkenin ve dünyanın farklı yerleriyle irtibat hâlindeydi.

  • Ticari önemi nedeniyle çok sayıda yabancı tüccar tarafından ziyaret ediliyordu.
  • Avrupa’da basılan gazete, dergi ve kitapların ko­layca temin edilebildiği bir yerdi.

Selanik’e ait bu özelliklerden yola çıkarak şehirle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

  1. A) Eğitim öğretim imkânları gelişmiştir.
  2. B) Din ve vicdan hürriyeti vardır.
  3. C) Kültürel etkileşime açıktır.
  4. D) Milliyetçilik akımı etkilidir.

11-)Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra ülke yer yer işgal edilmişti. Azınlıklar işgalci güçlerle iş birli­ği yaparak vatanımızın bölünmesi için çalışıyordu. Osmanlı idaresi ise olaylara karşı halkı sükûnete çağırmaktaydı. Kurtuluşu kendisinde gören halk, Ku­vayımilliye birliklerini kurarak düşmanla mücadeleyi başlattı.

Buna göre Kuvayımilliye ruhunun oluşmasında;

  1. İstanbul yönetiminin pasif tutumu
  2. İtilaf Devletleri’nin Anadolu’yu işgali

III. Azınlıkların faaliyetleri

  1. Büyük Millet Meclisine karşı isyanların çıkması

durumlarından hangileri etkili olmuştur?

  1. A) Yalnız I B) I, II ve III
  2. C) I, III ve IV D) I, II, III ve IV
1918 yılına gelindiğinde Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’nın uzamasıyla birlikte insan ve malzeme yetersizliğinin de ortaya çıkmasıyla zor durumda kaldı. Bu arada müttefiki Bulgaristan’ın teslim olması, Makedonya Cephesi’nin çökmesine yol açtı. Savaşan devletlerin kuvvet dengesinin İttifak Devletleri aleyhine bozulması da ateşkesi zorunlu hale getirdi. İtilaf Devletleri ve Osmanlı Devleti arasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Dünya Savaşı devam ederken,  İtilaf Devletleri’nin kendi aralarında yaptıkları gizli anlaşmalara dayanmaktaydı.

7-)

12-)Öğretmenin verdiği bu bilgilere göre Dünya Savaşı’nın son yılı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 

 

  1. İttifak Devletleri’nin sayısının azaldığına
  2. Bulgaristan’ın savaştan çekilmesinin Osmanlı Devleti’nin müttefikleriyle kara bağlantısını kestiğine
  3. İtilaf Devletleri arasında görüş ayrılıkları başladığına
  4. Osmanlı topraklarının savaş devam ederken paylaşılmış olduğuna

 

www.guzelbil.com

13-). Atatürk’ün, çocukluk dönemini geçirdiği Selanik şehrinin aşağıdaki özelliklerinden hangisi, şehir­de farklı kültürlerin bir arada yaşadığının kanıtı­dır?

  1. A) Çok uluslu yapısı
  2. B) İşlek bir limanı olması
  3. C) Askerî okulların bulunması
  4. D) Avrupa ile demiryolu bağlantısının varlığı

‘’Üzülme çocuk kimi ölür toprağa gömülür, kimileri ise gönüllere gömülür.’’

İnkılap Tarihi 8.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevap Anahtarı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz