Ana Sayfa Bilişim Teknolojileri IPV4 Vve IPV6 arasındaki farklar – Bilişim Teknolojileri Ağ İşletmenliği

IPV4 Vve IPV6 arasındaki farklar – Bilişim Teknolojileri Ağ İşletmenliği

769
0

IPV4 Vve IPV6 arasındaki farklar
Bilişim Teknolojileri Ağ İşletmenliği

Örnek adres resimde yer almaktadır.

IPv4IPv6
Adresler 32bit uzunluğundadır.Adresler 128bit uzunluğundadır
IPsec desteği mecburi değildir.IPsec desteği mecburidir.
IPv4 başlığında paket akışını tanımlamak için yönlendiricilerin kullanabileceği QoS tanımlamaları yoktur.IPv6 başlığında bulunan Flow Label alanı yönlendiriciler tarafından paket akışını tanımlamak için kullanılabilir.
Paketin parçalanması (fragmentation) hem yönlendiriciler hem de paketi gönderen istemci tarafından yapılır.Paketin parçalanması (fragmentation) yönlendiriciler tarafından yapılmaz. Sadece paketi gönderen istemci tarafından yapılır.
Paket başlığı sağlama toplamı (checksum) içerir.Paket başlığı sağlama toplamı (checksum) içermez.
Paket başlığı sağlama seçenekler (options) alanı  içerir.Tüm seçimli veri IPv6 uzantı başlıklarına (extension headers) taşınmıştır.
Address Resolution Protokolü (ARP), IPv4 adreslerini bağlantı katmanı adreslerine dönüştürmek için ARP Request paketleri kullanır.ARP Request paketleri multicast Neighbor Solicitation mesajlarıyla değiştirilmiştir.
Lokal subnet grup üyelikleri Internet Group Management Protocol (IGMP)kullanılarak yönetilir.IGMP’nin yerini Multicast Listener Discovery (MLD) mesajları almıştır.2
En iyi varsayılan ağ geçidini bulmak için ICMP Router Discovery kullanılabilir fakat kullanımı zorunlu değildir.ICMP Router Discovery yerine ICMPv6 Router Solicitation ve Router Advertisement mesajları  kullanılması zorunludur.
Ağdaki tüm düğümlere trafik gönderebilmek için broadcast adresleri kullanılır.IPv6 broadcast adresi bulunmamaktadır. Bunun yerine link-local scope all-nodes multicast adresi kullanılır.
Yapılandırılması elle veya DHCP kullanılarak yapılır.Elle veya DHCP kullanmak gerekmeden otomatik olarak yapılandırılabilir.
Bilgisayar isimlerini IPv4 adreslerine çevirmek için DNS sisteminde A kaydı kullanılır.Bilgisayar isimlerini IPv4 adreslerine çevirmek için DNS sisteminde AAAA kaydı kullanılır.
IPv4 adreslerini bilgisayar isimlerine çevirmek için IN-ADDR.ARPA DNS alanında PTR  kaydı kullanılır.IPv6 adreslerini bilgisayar isimlerine çevirmek için IP6.ARPA DNS alanında PTR  kaydı kullanılır.
576-byte uzunluğundaki paket boyutlarını desteklemek zorundadır.1280-byte uzunluğundaki paket boyutlarını desteklemek zorundadır.

word dökümanı olarak indirmek için tıklayınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz