Maurits cornelis escher 1898 yılında Hollanda’ da doğdu. Grafik öğretmeninin tavsiyesiyle grafik üzerine çalışmaya başladı. Matematiğin topoloji, permütasyonteorisi , geometri, stereometri özel alt dallarını ve baskı tekniklerini kullanarak önemli eserler yapmıştır. Stereometri( Katı geometrisi) onun düşünce yapısını geliştirdi ve geniş bir düşünce havuzuna sahip olmasını sağladı. Escher’ in doğal çizim kabiliyeti eksikti bu yüzden çalışmaları uzun sürdü ve çalışmalarında değişiklik yaptı.Escher, Pólya’nın17 1924’de yazmış olduğu düzlem simetri grupları ile ilgili makalesini okudu. Makalede tartışılan konunun neden tartışıldığını anlayamadı. 17 düzlem simetri grubunun o makalede olduğunu anlamıştı. Escher çizimlerinde bitki, böcek ve hayvan figürlerini kullanmış ve bu figürleri (60®, 90®, 120®,180®) dönme, yansıma öteleme, ötelemeli yansıma, ve simetri işlemleri uygulayarak bir bütün haline getirmiş.
2 boyutlu ve 3 boyutlu şekilleri bir arada bir arada birbiriyle bağlantılı bir şekilde çizmiştir. Yaptığı bazı eserlerinde Möbius şeridini kullanmıştır. Möbius şeridinde bir noktadan hareket edip bütün alanı tarayarak gene en baştaki noktaya varılır.
Escher in dönüşüm ile ilgili bildiklerimizi yani dönme, öteleme, yansıma, ötelemeli yansıma 60®, 90®, 120®, 180 kullanmış ve bu dönüşümleri eserlerinde açıkça görmekteyiz. 6. Sınıf kazanımı olan dönüşüm konusunu öğrencilere öğretmede yol gösterici olacaktır. Hem bu şekilde öğrencilerin sanata karşı da ilgisi olacak hem de matematikte dönüşüm konusunda daha somut halde görüşleri olacaktır.
Sanatında geometriyi işleyen Escher sanatla matematiği kaynaştırmayı çok iyi yapmıştır.