Türk bayrağı uğruna canlar verilen ve renginide o can verenlerin kanından alan bir semboldür.Bu kutsal bayrağın Osman Bey’den Yavuz Sultan Selim Han’a ondan 3.Selime,3.Selim’den Abdülmecit’e uzun bir tarihi vardır.Son olarak Saltanatın kaldırılması ile çıkarılan kanunla Türk Bayrağının kesin ölçüleri belirlenmiştir,daha sonra Türk Bayrağı nizamnamesi kararnamesi ile de Türk Bayrağı’nın kullanılışı düzenlenmiştir.
Uğruna onca şiir yazılan bu güzel bayrağın birde geometrik boyutu vardır.Bayrağımızda yer alan Ayın Yıldızın kısacası herşeyin bir ölçüsü vardır. Şimdi bu geometri yönüne göz atalım.
Şekil 1: Türk Bayrağı ve Geometrik Ölçüleri KAYNAK: http://muallims.blogspot.com.tr/2009/04/turk-bayrag-ve-genel-olculeri.html
Ölçülerde genişliğin uzunluğunu G alırsak dış ay merkezinin uçkurluktanmesefasi olan A ile ayın dış çevresinin çapı B’nin uzunlukları 1/2G dir.Ayın iç ve dış merkezleri arası uzunluk yani C 1/16G.D ile ifade ettiğimiz ayın iç yayının çapı 4/10G kadardır.E mesafesi gereksiz ve hatalıdır,oran 1/3G olarak ifade edilir fakat bazı kaynaklar 279/800G olması gerektiğini söyler,bayrak çiziminde E değerini bilmek şart değildir E değeri bilinmedende bayrak çizimi yapılabilir.Yıldız dairesinin çapı olan F ise 1/4G uzunluğundadır.Bayrağın uzunluğu L 3/2G kadar olur.uçkurluk uzunluğu ile gösterdiğimiz M ise 1/30G dir. Bayraktaki bu oranları belirleyen bilim dalına Jeodezi denir.
Türk milleti manevi değerlere tarih boyunca büyük değer vermiştir.Türk bayrağında da bunu görebiliriz.Kırmızı renk başta da dediğim gibi uğruna can veren atalarımızın kanını ifade eder.Ay ve yıldızın anlamı ise Ay; hilal halinde oluşuyla İslam’ı,Yıldız;beş köşesiyle islamın beş şartını ifade eder.Bir vatan evladı atalarının uğuna can verdiği bayrağı gerektiğinde nizami bir biçime çizebilmelidir.Bunu çizerken belli oranlar kullanılır.Yazmış olduğum bloğumda da bu oranlardan ve nizamdan bahsettim.
Hazırlayan: Mustafa ÇİÇEK
Kaynakça: