Home Meslek Lisesi 10. SINIF BESLENME DERSİ 1. DÖNEM ALAN ORTAK SINAVI – CEVAPLI

10. SINIF BESLENME DERSİ 1. DÖNEM ALAN ORTAK SINAVI – CEVAPLI

0
105
2.Sınıf Türkçe-Matematik Genel Değerlendirme

1) Aşağıdakilerden hangisi hayvansal protein kaynaklarındandır.(5 P)
a) Yeşil ve sarı yapraklı sebzeler
b) Et, süt, yumurta, balık
c) Yağlı tohumlar ve meyveler
d) Bal, patates, meyve suları
CEVAP: B ŞIKKI

2) Aşağıdakilerden hangisi karbonhidratların görevlerinden değildir? (5 P)
a) Vücuda enerji oluşturur.
b) Proteinlerin enerji olarak kullanılmasını önler.
c) Su ve elektrolitlerin vücutta yeterince tutulmasının sağlar.
d) Kemik gelişimine yardımcı olur.
CEVAP: D ŞIKKI
3) Hangisi proteinlerin görevlerinden değildir? (5 P)
a) Yeni dokuların yapılmasında görev alır.
b) Vücut ısısını düzenleyerek ısı kaybını önler
c) Vücut savunmasında rol oynar.
d) Enzimlerin ve hormonların yapısında bulunur
CEVAP: C ŞIKKI
4) Hangisi A vitamini eksikliğinde görülen hastalıktır? (5 P)
a) Gece Körlüğü
b) Raşitizm
c) Anemi
d) Fenilketonüri
CEVAP: A ŞIKKI

5) Suda ve yağda eriyen vitaminlerin isimlerini yazınız.(10p)
Suda eriyenler: B ve C vitamini
Yağda eriyen vitaminler: A,D,E, K Vitaminleri

6) Suyun vücuttaki görevlerini yazınız.(15p)
-besinlerin sindirim, emilim ve hücrelere taşınması
-besinlerin vücutta kullanılması ve atıkların vücuttan atılması

  • vücut ısısının denetimi
    -elektrolitlerin taşınması enzimlerin çalışması için gereklidir.

7) Kurubaklagiller nelerdir? İsimlerini yazınız.(10p)
Kurufasulye, nohut, barbunya, soya fasulyesi, mercimek, bakla, börülce.

8) Doğru olmayan beslenmenin neden olduğu sağlık sorunlarından 5 tanesini yazınız. (10 P)
Anemi, şişmanlık, kolesterol yüksekliği, diyabet, kanser, bağırsak hastalıkları, diş problemleri, ruhsal problemler
9) Dengeli beslenme nedir? (10 P)
Gerekli olan enerjiyle birlikte vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerinden yeterince alınmasıdır.

10) Aşağıdakilerden hangisi E Vitamini için söylenemez?(5p)
a) Kansere karşı koruyucu (antioksidan) etkisi vardır.
b) Bitkisel yağlar E vitamini yönünden zengindir.
c) Kalp hastalıklarının gelişmesinde koruyucudur.
d) Eksikliğinde raşitizm görülür.
CEVAP: D ŞIKKI

11) Demir ile ilgili olarak aşağıda verilen açıklamalardan hangisi yanlıştır?(5p)
a) Vücuttaki demirin yarıdan fazlası hemoglobin içinde bulunur.
b) Bebek doğmadan önce karaciğerinde depo edilen demir ilk 6 aylık dönemde bebeğin demir ihtiyacını karşılar.
c) Eksikliğinde guatr hastalığı görülür.
d) Demir eksikliğinde kansızlık( anemi) görülür.
CEVAP: C ŞIKKI.
12) Tahılların saklanma yöntemleri için verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?(5p)
a) Serin ve rutubetsiz yerde saklanmalıdır
b) Direk güneş ışığı almayan yerde saklanmalıdır.
c) Naylon poşetlerde saklanmalıdır.
d) İyice kurutulmalıdır.
CEVAP: C ŞIKKI
13) Sebze ve meyveleri pişirirken uyulması uyulması gereken kurallardan hangisi yanlıştır?(5p)
a) Bol su ile yıkanmalıdır.
b) Pişen sebzeler kapağı açılarak kontrol edilmeli.
c) Sebzeler iri doğranmalıdır.
d) Sebzeler yeneceği zaman pişirilmelidir.
CEVAP: B ŞIKKI

14) Aşağıdakilerden hangisi tahıl değildir?
a) Barbunya
b) Buğday
c) Pirinç
d) Mısır
CEVAP: A ŞIKKI

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here