Home Meslek Lisesi FARMAKOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILI SINAVI CEVAP ANAHTARLI

FARMAKOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILI SINAVI CEVAP ANAHTARLI

0
125
2.Sınıf Türkçe-Matematik Genel Değerlendirme

1) Nikotinin neden olduğu hastalıkları yazınız.(10p)
Kalp damar hastalıklarına, solunum sistemi hastalıklarına, serebral, koroner tıkanıklıklara ve kansere neden olur.

2) Madde bağımlılığının neden olduğu kişisel ve sosyal zararları yazınız.(10p)
Ortak enjektör kullanımı sonucu hepatit, AİDS gibi hastalıklara neden olur. Ayrıca kanser, felç, solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları, zihinsel, psişik bozukluk gibi pek çok hastalıklara ve ölümlere yol açar. Bireyin fiziksel, ruhsal yapısı, kişisel ve toplumsal ilişkileri, aile yapısı bozulur. Ekonomik kayıplar oluşur. Sosyal olarak sosyo ekonomik yük, toplumsal çöküş, suça yönelme, yasa dışı yollara yönelme, iradeyi maddeye tercih etme ve toplum huzurunu bozma

3) Diazemin kullanıldığı durumları yazınız.(10p)
Sedatif, kas gevşetici ve antikonvülsif etkisi vardır. Anksiyete tedavisinde, grand mal epilepsi nöbetlerinde, status epileptikusun ve alkolü bırakan hastaların yoksunluk belirtilerinin görüldüğü akut dönemde kullanılmaktadır.

4) Morfin klinikte hangi durumlarda kullanılır?(5p)
Terminal dönem kanser ağrıları, şiddetli yanuk ve travma ağrıları
Myokard enfarktüsünde , diyarede, öksürüğü gidermek için, preanestezik medikasyonda

5) Lidokain, markain prokain spinal anestezide kullanılan anestezik ilaçtır.(5p)

6) Aşağıdakilerden hangisi, nikotinin etkisi değildir? (5p)
a) Gebelerde plasentadan fötal dolaşıma geçmez
b) Kana geçer
c) Akciğerler, karaciğerde, böbreklerde parçalanır
d) Parçalanma ürünleri böbrekler aracılığıyla atılır
e) Emzirenlerde süte geçer
CEVAP: A ŞIKKI
7) Aneztezide kullanılan kısa etkili barbitürat, aşağıdakilerden hangisidir? (5p)
a) Fenobarbital
b) Tiyopental
c) Sekobarbital
d) Pentobarbital
e) Amobarbital
CEVAP: B ŞIKKI
8) Çocuklarda dikkat eksikliği sendromunda kullanılan ilaç, hangisidir? (5p)
a) Teobramin
b) Teofilin
c) Amfetamin
d) Metilfenidat
e) Lityum karbonat
CEVAP: C ŞIKKI

9) Aşağıdakilerden hangisi, salisilatların(aspirin) yan etkilerindendir? (5p)
A) Mide irritasyonu
B) Kanamaya meyil
C) Su tuz retansiyonu
D) Hepatoksik etki
E) Hepsi
CEVAP: E ŞIKKI

10) Aşağıdakilerden hangisi, Dipironun (Novalgine)etkisidir? (5p)
A) Analjezik, antipiretik
B) Antienflamatuar
C) Antidiaretik
D) Antianksiyolitik
E) Anestezik CEVAP: A ŞIKKI
11) Acil servise düşme sonrası getirilen hastayı değerlendirdiniz. Elinde küçük bir kesi tespit ettiniz. Kesiye sütur atılması gerekiyor. Sütur atmanız için infiltrasyon anestezi tekniğiyle uygulayacağınız lokal anestezik ilaç, aşağıdakilerden hangisidir? (5p)
A) Innovar
B) Ketamin
C) Droperidol
D) Propofal
E) Citanest – Jetokain
CEVAP:E ŞIKKI

12) Aşağıdakilerden hangisi, diyabet belirtisi değildir? (5p)
A) Dispepsi
B) Polidipsi
C) Poliüri
D) Polifaji
E) Kilo kaybı
CEVAP: A ŞIKKI

13) Aşağıdakilerden hangisi, acil durumlarda İV kullanılan insülin preparatıdır? (5p)
A) NPH insülin
B) Lente insülin
C) Kristalize çinko insülin
D) Humulin M insülin
E) Ultralente insülin
CEVAP: C ŞIKKI

14) Aşağıdakilerden hangisi, troid hormonlarının fizyolojik etkilerinden değildir? (5p)
A) Büyüme ve gelişmeyi düzenler.
B) Bazal metabolizmayı artırarak kalorijenik (kalori sağlar) etki gösterir.
C) Karbonhidrat kullanımını ve lipolitik reaksiyonları artırır, plazma kolesterol düzeyini düşürür.
D) Kardiyovasküler sistemi uyarır.
E) İnsülin plazma seviyesini kontrol eder.
CEVAP E ŞIKKI

15) Aşağıdakilerden hangisi, H2 reseptör antagonistlerinin endikasyonlarındandır?(5p)
A) Mide ve duedonum ülseri
B) Gebelik kusmaları
C) Hareket hastalığı
D) Halüsinasyon
E) Kulak çınlaması
CEVAP: A ŞIKKI

16) Aşağıdaki seçeneklerden hangisi kalp yetmezliği ve karaciğer bozukluğu olan hastada tercih edilen kalp glikozididir?(5p)
A) Digoksin
B) Dijitoksin
C) Uvabain
D) Kaptoril
E) Enalapril
Cevap: B ŞIKKI

17) Aşağıdaki seçeneklerden hangisi digital zehirlenmesinin psikolojik belirtisidir? (5p)
A) Bulantı
B) Kusma
C) Deliryum
D) Bradikardi
E) Atrial taşikardi
CEVAP: C ŞIKKI

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here