Ana Sayfa ingilizce İngilizcede cümle nasıl kurulur (net anlatım)

İngilizcede cümle nasıl kurulur (net anlatım)

186
0

İngilizcede nasıl cümle kurulur bunun için öncelikle kelime nedir, kelime türleri nelerdir, cümle nedir ve cümle türleri nelerdir bilmeniz gerekiyor Aşağıdaki adımları takip ederek ingilizce cümle nasıl kurulur mantığını anlayabilirsiniz.

1. Fiil belirlenir

Cümle kurabilmemiz için önce bir fiil belirlememiz gerekiyor. Her türlü hareketi ya da oluşu açıklayan bir kelime mutlaka vardır. 

Mesela “okumak” kelimesi, okumak eylemini açıklayan bir fiildir.

Sonuç olarak, önce eylemin ne olduğunu belirlemelisiniz. Mesela “okula gittim” şeklinde bir cümle kuracaksanız bu cümlede “gitmek” kelimesi bir eylemi ifade ettiği için fiildir. Dolayısıyla bu cümleyi İngilizceye çevirmek için belirlemeniz gereken fiil de “gitmek” (to go) fiilidir.

2. Belirlediğiniz fiilin İngilizce karşılığını bulun

Google translate kullanarak o fiilin İngilizce karşılığına bakmalısınız. O kelimenin İngilizce karşılığına bakarken isim, sıfat, edat türlerindeki anlamlarını da (varsa tabii) görürsünüz ama size fiil türünden karşılığı lazım olduğu için o anlamları dikkate almamalısınız.

3. Fiilin yalın (mastar) halini yazın

Fiilin mastar hali demek, fiilin hiçbir şekilde çekimlenmemiş en yalın hali demektir. Bu durumda o fiil ne bir kişiyi ne de bir zamanı ifade eder.

Türkçede fiiller yalın haldelerken -mak/-mek son ekleriyle biter.

İngilizcede ise “to” baş ekiyle başlar.

Buna göre, belirlemiş olduğunuz fiilin mastar halde olmasını sağlayın.

Şöyle ki; mesela belirlediğiniz fiil “uçmak” kelimesi olsun. Bu kelimenin İngilizce karşılığına Google Translate üzerinden baktınız. Orada fiil olarak “fly” yazıyor. Yapmanız gereken şey, “fly” kelimesini mastar halde yazmak. Bunun için fiile “to” ön mastar ekini ekleriz.

Buna göre;

uçmak (to fly)

bulmak (to find)

istemek (to want)

gördüğünüz gibi fiillerin hem Türkçede hem de İngilizcede mastar hallerini yan yana yazıp, eşit halde yaptık.

4. Fiil çekimleme

Bu adımda, bir önceki adımda mastar halde yazdığımız fiili, çekimlememiz gerekiyor. Fiil çekimleme aşaması en önemli aşamadır çünkü bu çekimleme işlemi sonucunda bir cümle elde etmiş olacağız.

Çekimleme yapabilmek için iki önemli soruya cevap vermek gerekiyor;

Birincisi “o fiili kim ya da ne yapıyor?”

İkincisi “o fiilin yapılma zamanı ne zaman”

Bu sorular sonucunda elde ettiğimiz cevaplara göre fiil çekimleme işlemini yapacağız ve de İngilizcede cümle nasıl kurulur net bir şekilde anlamış olacağız.

Yukarıdaki iki sorunun cevabını belirlediyseniz, sonraki adıma geçebilirsiniz.

5. Fiili kim yapıyor?

Fiili yapan bir şahıs ise tekil mi yoksa çoğul mu bunu belirleyin.

Eğer tekilse ya da çoğul ise, kaçıncı şahıs olduğunu belirleyin.

Şahıslar tekil ve çoğul olmak üzere ikiye, kaçıncı olduklarına göre de kendi içlerinde üçe ayrılırlar.

Buna göre; Eylemi yapan şahıs 1., 2., 3. tekil ya da 1., 2., 3. çoğul kişi olabilir.

6. Fiilin yapılma zamanı

Geçmiş, Geniş, Şimdiki, Gelecek olmak üzere dört ana zaman dilimi vardır. Söz konusu fiil bu zaman dilimlerinden hangisinde yapılıyor, buna bakmalıyız. Zamanı belirledikten sonra çekim kurallarına göre çekim yapmamız gerekiyor.

7. İngilizce fiil çekim kuralları

Her zaman diliminin kendi fiil çekim kuralları bulunmaktadır. Bu çekim kuralları şahsın tekil mi çoğul mu olduğuna; kaçıncı şahıs olduğuna, hangi cümle yapısının kurulacağına göre de değişim gösterebilmektedir. İşte bu yüzden İngilizcede nasıl cümle kurulur tam anlamıyla öğrenmek ve anlamak için İngilizce zamanlar fiil çekim kuralları mutlaka bilinmelidir.

Ben bu yazıda kolaylık olması için sadece geniş zaman üzerinden örnek vereceğim. Geniş Zaman diliminde çekim kuralı şu dur; tüm şahıslarda fiilin mastar eki kalkar, eğer şahıs üçüncü tekil ise fiilin sonuna -s gelir.

Buna göre;

Mesela 2. tekil şahıs için “to read” (okumak) fiili geniş zamanda çekimlendiği zaman “read” şeklini alır, 3. tekil şahıs için ise “reads” şeklini alır.

Buna göre cümlemizi kurarsak;

2. tekil şahıs cümlesi: 

you read (sen okursun)

3. tekil şahıs cümlesi:

she reads (o, okur)

Gördüğünüz gibi ilk cümlemizi başarılı bir şekilde kurmuş olduk.

8. Cümlenin anlamını arttırma

İngilizcede cümle nasıl kurulur buraya kadar olan kısımda olabildiğince net anlatmaya çalıştım umarım işinize yaramıştır. Kurulan cümlenin anlamını arttırmak için ise diğer öğelerden faydalanırız. Mesela zaman zarfı çok faydalı bir öğedir çünkü eylemin yapılma zamanına netlik kazandırır, yapılma zamanını vurgular.

Buna göre, yukarıda yaptığımız cümleye zaman zarfı da eklersek;

She reads frequently.

(O, sık sık okur.)

Nesne ekleyelim;

She reads book frequently.

(O, sık sık kitap okur.)

Bağlaç ekleyelim;

She reads book frequently because she likes to reading books.

(O, sık sık kitap okur çünkü kitaplar okumayı sever.)

Gördüğünüz gibi diğer öğeleri de ekleyerek cümleyi kalabalıklaştırabiliyoruz. Bu sayede yapılan eylemi daha çok açıklayabiliyor ve vurgusunu arttırabiliyoruz.

İngilizcede cümle nasıl kurulur bu yazıda en iyi bir şekilde anlatmaya çalıştım eğer anlamadığınız kısımlar varsa lütfen yorum kısmından ya da benimle iletişime geçerek sorun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz